Velg avdeling Forside
Besøksadresse Einar Lundbys vei 7 3370 Vikersund
Postadresse Badeveien 287 3370 Vikersund Telefon: tlf:32749800.Mob:91162785 Send oss e-post
Redaktør: Vebjørn Braathen
sec
Årsplan 2018 / 2019

Kildens verdigrunnlag

Kilden barnehage bygger sitt verdigrunnlag på gjensidighetsprinsippet "gjør mot andre hva du vil at andre skal gjøre mot deg, gjør ikke mot andre hva du ikke vil at andre skal gjøre mot deg". Dette er en gylden regel i de fleste kulturer. Alle i Kilden barnehage skal ha en anerkjennende grunnholdning til hverandre der respekt for at en og samme opplevelse kan oppleves forskjellig fra person til person (erfaringsgrunnlag). Vi voksne må være klar over vår definisjonsmakt og aktivt jobbe for utvikling av barns medvirkning.

Axel Honneth skisserer tre anerkjennelsesforhold: Selvtillit, selvaktelse og selvverd. Slik han ser det oppnåes selvtillit gjennom kjærlighet, selvaktelse sikres gjennom rettigheter og selvverd realiseres gjennom solidaritet. De tre anerkjennelsesformene, som også kan omtales som emosjonelle, rettslige og sosiale, henger sammen og utgjør grunnlaget for selvrealisering. Selvrealisering er viktig for hver enkelt og i vårt anerkjennelsesforhold til andre. Men like vesentlig er det som fundament for samfunnskritikk og endring.

Kilden fokuserer i samarbeid med barn på:

- Toleranse. Vi må respektere retten til å ha andre meninger og handle annerledes. Barn skal lære å vise tålmodighet og forstå at de er en del av en gruppe. For eksempel må man vente på tur og forstå at man ikke alltid er i fokus.

- Respekt. En må anerkjenne andres meninger og innspill i lek og aktiviteter. Barna og de voksne skal lære å omgå andre på en hyggelig og respektfull måte. Hvordan du er mot andre og hvordan andre oppfatter deg er viktig i samspillet med andre mennesker.

- Nestekjærlighet. Ha omsorg for andre mennesker og evne til å vise empati.

- Omsorg. Hvert enkelt barn skal møtes med omsorg i barnehagen. Personalet er yrkesetisk forpliktet til å opptre omsorgsfullt mot alle barn i barnehagen. De voksne må vise oppmerksomhet og åpenhet og se det unike hos hvert enkelt barn og i barnegruppen. Vi ønsker at barna skal lære å vise omsorg for seg selv og hverandre. Det at barn får mulighet til og gi og ta imot omsorg er viktig for utvikling av sosial kompetanse og ferdigheter.

- Glede og humor. I vår barnehage ønsker vi at humoren skal ha stor plass. Humor skaper trygghet og når vi ler og har det gøy sammen skaper det glede og god stemning i fellesskapet. Humor motvirker også stress. Vi skal le med hverandre og ikke av hverandre.

- Grensesetting. Vi ønsker å være tydelige og nærværende voksne for barna og gi tydelige grenser og rammer. Dette skaper en trygghet for barna da de vet hva som forventes og hva de skal forholde seg til. En trygg atmosfære gjør at barna tør å delta i leken og være aktivt skapende sammen med andre barn og voksne. Gjennom dette får de styrket troen på seg selv.

- Læring gjennom gode menneskelige relasjoner. Gode relasjoner mellom voksne og barn er helt primært for å skape et godt læringsmiljø. Dette gjelder også barn imellom. At man er trygg, føler seg sett, hørt og tatt vare på gjennom hverdagen er helt essensielt for å skape rom for god læring.

Se øverst til høyre på denne siden for nedlasting av hele årsplanen.

Barn er ikke noe man elsker fordi de er barn, men fordi man blir venner med dem når man oppdrar dem.

Gabriel Garcia Marquez